Återblick Ekorundan 2016

En liten berättelse om Ekorundan 2016, då Naturskyddsföreningen Malmö tillsammans med Ronnebygatans Ekolivs anordnade en busstur till två ekologiska lantbruk. Ekorundan anordnas varje år sedan 2007 av föreningen Ekobonden och vi hyrde alltså en buss så att folk utan bil kan komma ut och titta.

Trots att det låg en dansk klass 1-varning för vädret i luften så begav sig 21 modiga själar ut för en heldagsutflykt på den skånska lantbygden. Klockan 9.45 for vi från Malmö Operas stenbelagda förgård mot Bokeslundsgården, utanför Hörby i mitten av Skåne.

Framme bland blekingeankor, Linderödssvin och vindruvor på Bokeslundsgården

Bokeslundsgården drivs av bla Johan Widing och är certifierat EU-ekologisk men inte KRAV-märkt. Johan menar att det egna varumärket, är starkare än KRAV och att gården uppfyller vissa krav mer än väl men inte andra, exemplevis står bikuporna för nära grannens bin för att kunna certifieras KRAV.

Här är grisar inte främst köttproducenter, utan markberedare

På Bokeslund händer mycket  – äppelodling av över 300 olika sorter, blekingeankor äter mördarsniglar och ger ägg. I växthuset och på friland växer tomater, chili, vindruvor, och mycket mer.  I en gyttjig strax lerpöl intill grönsakslandet lerpöl hittar vi två Linderödssvin något ometodiskt men glatt mumsande på zucchini. Johan Widing berättar att man inte längre ser grisarna främst som köttproducenter utan som markberedare, även om grisarna slaktas och köttet säljs. Grisarnas bökande på jordarna förbereder stora ytor för odling inför nästa säsong. Det är nämligen viktigt att flytta runt odlingar (och grisar) så att parasiter och andra sjukdomar inte får fäste och markerna inte blir dränerade på näring. I ett konventionellt jordbruk hade detta sett väldigt annorlunda ut – för det första hade för det första troligen inte grisarna fått gå ut (sådana lagkrav finns inte), och sjukdomar hade behandlats förebyggande med antibiotika osv, i ett konventionellt jordbruk. Markberedningen och gödslingen som grisarna utför hade istället gjorts med konstgödsel och plogning.

"Blekingeankor ger fantastiska ägg och äter dessutom mördarsniglar", berättar Johan Widing på Bokeslundsgården

”Blekingeankor ger fantastiska ägg och äter dessutom mördarsniglar”, berättar Johan Widing på Bokeslundsgården

 

Rinnebäcks CSA-gård utanför Lund

Mycket folk på Rinnebäck!

Mycket folk på Rinnebäck!

När vi  anlände till Rinnebäcks gård strax utanför Lund var vi ett gäng på ca ca 40 personer som samlats för att få höra Håkan Rasmusson berätta om allt som händer här. Precis som Bokeslundsgården är det en bred verksamhet som pågår här. Det kanske mest intressanta är den ekologiska golfen, som när man hör uttrycket kan verka en aning kitschartat, men som har en intressant historia.

– Vi har anlagt en golfbana där varken bekämpningsmedel eller konstgödsel används, där istället får betar och gödslar markerna. Detta gör också marken skyddsvärd så att kommunen varken kan eller vill exploatera marken för nya industriområden.

Golf är annars en av de mest naturskadliga sporter som finns – den skapar stora extremt resurskrävande och och onaturliga ytor. Här behövs verkligen ett mer ekologiskt tänk. På Rinnebäck drivs också så kallat CSA-jordbruk, Community Supported Agriculture, vilket innebär att man kan köpa andelar i lantbruket och på så vis få direkt del i skörden men också vara med och dela på riskerna. Här odlas zucchini, kinesisk slanggurka, färgglad majs, mandel, och inte minst tomater av en mängd sorter. Håkan bjöd på bifftomat, som har någon slags rekord i att se eländig ut men ändå vara helt intakt. Håkan rekommenderade att skiva upp, steka i smör och salta. ”Mmmmm, jag blir så hungrig”, säger Håkan. Det blev jag med, så jag köpte mig en tomat, och gjorde precis som rekommenderat. Verkligen gott, och ger tomaten ett nytt användingsområde där den kan agera biffersättare och vara lite mer huvudnummer i matlagningen.

 

 

Sebastian Kok som sitter i Ekolivs styrelse, var med och arrangerade resan säger så här:

“Det jag tyckte var intressant att se människorna bakom den ekologiska produktionen. I dessa två fall handlade egentligen inte så mycket om att före marknaden med ett behov (av ekologiska produkter) utan människor med ideal och driv. Jag lärde mig en hel del om djur och jordbruk och strävan efter permakultur (autocorrect vill gärna skriva ”spermakultur). Det var fint att höra och se Johan(?) på Bokeslund som hade en otrolig kemi med familjärskap och respekt för djuren. Samma djur som så småningom ska slaktas. Sen var det otroligt intressant med Rinnebäck och ägarens otroliga engagemang som sträckte sig långt utöver jordbruk. Så driven, av en vision. En eko-kämpe i piké – så oväntat!”

Tack till er alla som var med! Och just det, vi höll ju ett ekoquiz också – vinnarna i ekoquizet hittar du här!

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.