NFM tar pulsen på Malmöfestivalens miljöarbete

Förra veckan kunde man i lokal media läsa spaltmeter av mat- och konsertrecensioner från årets upplaga av vad Malmöbor kanske känner som ”världens största hemmafest”. Men vad finns att säga om evenemangets förhållande till hållbarhet?

I en intervju med Skånska Dagbladet konstaterar en representant för festivalen att evenemangets blotta storlek gör Malmöfestivalen till ett bra skyltfönster för miljöfrågor och inom Naturskyddsföreningen Malmö ville vi ta reda på hur väl festivalen förvaltar denna möjlighet.

Malmöfestivalen har omfattande och i stora delar väl genomtänkta riktlinjer för sitt miljöarbete som tar hänsyn till allt från scenernas elförbrukning till hållbara hotellvistelser för tillresta artister. Efterlevnaden har dock i många avseenden varit svår för våra ideellt engagerade volontärer att kontrollera, varför vi valde att fokusera på två av de områden man ofta har direktkontakt med som besökare – maten och avfallet. Är det lätt att göra rätt?

Vegopeppande, men smalt eko-utbud

2014 tog festivalen bort kravet på alla matförsäljare att erbjuda ett vegetariskt alternativ. Istället skulle man ”premiera och prioritera” försäljare av vegetarisk och vegansk kost. Redan när vi slår upp det tryckta festivalprogrammet kan vi glatt konstatera att man mer än väl lever upp till ambitionen, då så gott som alla försäljare har vegetariskt på menyn.

Det ekologiska utbudet är dessvärre smalare, även om festivalen ställer krav på att vissa livsmedel såsom mjölk, ägg och kyckling ska vara certifierat. På frågan om deras kyckling var ekologisk svarade de flesta av de försäljare vi valt ut för stickprov ja, medan några tvekade och en person sa nej – med tillägget att ”ärlighet varar längst”.

Nedbrytbart i ett brutet kretslopp

Allt engångsmaterial på festivalen ska vara komposterbart. Vad vi ser serveras all mat i wraps eller på tallrikar av papper och vi blir såklart positivt överraskade när vad som ser ut att vara vanliga plastbestick är märkt med “bio-based”. Men härefter haltar hanteringen då kretsloppet bryts.

En mindre återvinningsstation är upprättad i torgets ena hörn, men här tycks i huvudsak försäljarnas sopor sorteras. Matgästerna är främst hänvisade till de gröna soptunnor med svarta soppåsar som är framställda precis överallt på torget och vi får bekräftat av personalen vid återvinningshörnet att allt som slängs i dessa tunnor kommer att gå som brännbart avfall. Mycket lite av soporna hamnar alltså på marken, men åker istället rakt till förbränning.

NFMs önskelista inför Malmöfestivalen 2018

På det stora hela gör Malmöfestivalen ett hedervärt arbete för att ge sina gäster en hållbar hemmafest, men det finns rum för förbättring. Nedan finns Naturskyddsföreningen Malmös önskemål för en grönare festival 2018.

  • Ett större ekologiskt matutbud.
  • Bättre kontroll på efterlevnad av de krav festivalen ställer på försäljare, såsom kravet på ekologisk kyckling.
  • Dedikerade soptunnor för ex. plast- och pappersavfall samt kompost.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.