Klimatfestivalen i backspegeln

Christina_Juhlin_58De två Malmöbosatta traineerna Andreas Anderholm Pedersen och Birk Andersson bestämde sig tidigt för att genomföra traineeprojektet tillsammans. Snart anslöt sig Malmökretsens ordförande Jennifer Cronborn och de tre projektledarna arbetade de kommande månaderna intensivt för att förverkliga drömmen om Malmös första Klimatfestival.

Målet med festivalen var att arrangera en öppen, inkluderande och kulturell tillställning som fokuserade på sociala lösningar på miljö- och klimatfrågorna. Festivalbesökarna var menade att uppleva en positiv stämning som inspirerade till ett ökat engagemang för dessa frågor under och framförallt efter festivalen. Genom att dela, byta och uppleva var meningen att besökarna skulle stimuleras till en kulturell konsumtion och engageras för en lokal och regional ekologisk hållbar utveckling.

 

Den 17-18 april arrangerades festivalen på Moriska Paviljongen i Folkes Park, Malmö.  Besökare erbjöds ett brett utbud av kulturella, informativa och inspirerande event, bl a filmvisning, kabaré, kläd- och leksaksbyte, ekologisk matmarknad, workshops, teater och panelsamtal med t ex Linnea Engström (EU-parlamentariker), Toni Petersson (Oatlys VD) och John Porter (medförfattare till senaste IPCC-rapporten).  Under festivalen deltog även ett 20-tal organisationer vid infobord.

Festivalen lockade c:a 1500 besökare och stämningen var mycket god. Deltagare, besökare samt volontärer beskrev de olika aktiviteterna som intressanta och väl genomförda. Festivalen hade en jämn könsfördelning (54 % kvinnor) och upplevdes locka besökare från olika bakgrunder och generationer. Målen för festivalen upplevdes ha nåtts.

För att fånga festivalens kärna, ”kulturen” fick alla föreläsare och debattdeltagare svara på frågan ” Hur kan kulturen vara en del i omställningen”.

Här är deras svar. Ackompanjerat med lite bilder från innan och under festivalen. Tyvärr lite dåligt ljud från vissa av de inspelade svaren, men vi hoppas budskapet når fram! Återigen tack till alla som deltog!

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.