Jag bryr mig

Thérèse tänker:

För ett par år sedan tog det ekologiska smöret slut varpå en journalist tog med sin mikrofon för att intervjua kunderna i en mataffär någonstans i Sverige. Han frågade en kvinna om vad hon tyckte. Hon svarade att hon alltid köpte smör, att smör var bra. Han frågade om hon brukade köpa ekologiskt smör. Nej, svarade hon, aldrig, jag köper aldrig ekologiskt av någonting. Han frågade varför. För att jag inte bryr mig, var hennes svar, för att jag inte bryr mig.

Och jag kan inte låta bli att fundera vidare, varför så många människor känner så, att de inte bryr sig. Är det för att utbudet är för stort, för att vi får för mycket råd och rön och information om saker och ting, att det finns så många varianter av allt, olika märken, smaker och färger, och på grund av det föredrar vi att göra likadant som vi alltid har gjort, för att det är enklast så, för att det är bekvämast, för att vi då slipper tänka och fundera? Eller kan det vara så krasst att vi litar på staten, att vi förlitar oss på staten i tron om att staten tar ansvar för allt som importeras, tillverkas och säljs i vårt land, att staten vill vårt bästa och ser till att vi bara får i oss nyttigheter oavsett vad vi handlar? För visst kan det vara så, att vi sedan urminnes tider har något slags övertro på att staten –  och tidigare kyrkan – fixar allt, som en övervakande och god förälder som håller oss hårt i handen och visar vad som är rätt och fel.

Men trots alla som inte bryr sig, är vi många som bryr oss om naturen och djuren och människorna, och det känns väldigt bra tycker jag, och det var just därför det ekologiska smöret tog slut.

/Thérèse Brandin-Lagerstedt, medlem i NFM

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.