Tips om leksaker inför julhandeln

I juletider köps det en massa prylar – inte minst leksaker – och det är en utmaning som konsument att hitta hållbara varianter. I denna artikel belyser vi risker med vissa leksaker och tipsar om hur man kan agera.

Det produceras nya saker och ämnen hela tiden, men våra lagar och kontrollsystem är inte bra nog för att skydda oss tillräckligt. Myndigheter har hittat otillåtna nivåer av olämpliga kemikalier i vissa produkter, och ibland t.o.m. förbjudna leksaker/ämnen. Och forskningen i framkant visar att vi i många fall bör sänka gränsnivåer för olika ämnen – ämnen som skapar allvarliga hälsoproblem på kort och lång sikt – ämnen som ibland finns i t.ex. leksaker.

Kemikaliegrupp Malmö är en självgående arbetsgrupp som bistår Naturskyddsföreningen Malmös kemikaliearbete, och delar av denna grupp bestämde sig för att kolla läget i Malmöbutiker så här inför jul.

Kemikaliegruppen från Naturskyddsföreningen Malmö inventerar leksaksbutiker

Kemikaliegruppen från Naturskyddsföreningen Malmö inventerar leksaksbutiker

Inventering av butiker

Vi ville få en överblick av leksaksutbudet i genomsnittliga butiker, och visa på vad de flesta konsumenter uppmanas att köpa och vilka risker det kan innebära. Utifrån inventeringen och våra tidigare kunskaper har denna lokalt präglade artikel skapats för att underlätta för er som vill agera mer hållbart.

Vi tittade på butikens sortiment för att finna riskprodukter och uppskatta andelen leksaker som bestod av plast. Vi letade särskilt efter mjukplast och dofter, vilka förknippas med mjukgörare som påverkar fortplantningsförmågan och bidrar till missbildningar, diabetes, fetma, astma m.m.

Huvudinventeringen gjordes i två butiker (BR och Lekia), och följande redovisning är kort och övergripande för att hålla det så relevant som möjligt. (Läs den långa redovisningen här.)

Våra fynd och bedömningar

Tips: Klicka på in galleriet ovan för att läsa och lära dig mer.

Här följer ett urval av de fynd vi intresserade oss extra för:

  • Handväska: Tyg. Doftar lite kemiskt (K) och parfymerat (P). Saknar dessutom all typ av info och märkningar. Fråga har ställts*.
  • Snösprej: Riskfyllt innehåll. Markant doft. Stod bland leksakerna. Inga varningsmärken.
  • Kudde med musikspelare inbyggd: K-doft. Fällande färg (erfarenhet). El intill barnets huvud. (Fabrikat: Disney)
  • 7 Day Lip Gloss Set: Sminksetet kan misstagas för leksak, men är riktigt smink. Innehåller olämpligheter som paraffinolja och propylparaben. Står med liten text att föräldrar bör övervaka.
  • Spiderman-leksaker: Tillhörande sprejburk med ”spindelväv”. Väven ser ut att vara av mjukplast eller liknande. Förpackningen varnar (i liten text på baksidan) för att spruta i ansiktet, och att tillsyn av föräldrar ”krävs”.
  • Uppblåsbart riddjur ”Lazy Dog”: Saknar info. Doftar kemiskt och känns lite som PVC-plast. Det finns en stor variation på marknaden för denna typ av leksak, och denna går inte att bedöma tillräckligt väl, så Fråga har ställts*.
  • Julkäder Ren: K-doft. Flamskyddsmedel? Andra varianter av kläderna luktade ej lika mycket men alla var tillverkade av polyester. Fråga har ställts.*
  • Suddgummin: Ser ut som en godisklubba, och inbjuder att stoppa i munnen. Mjuk, färgad. Doft osäker. Ingen CE-märkning. Dessutom luktsuddgummi i olika varianter (P-doft + ibland även med tryck/bild)
  • Rita & måla-set: En del mjukplast, men vi fokuserar på alla de luftburna kemikalier som barnet andas in (till skillnad från att få det på huden). Mer än hälften (38 st) av utbudet innehöll doft (från tuschpennor, lim, parfymering). En av dem var en airbrush, vilket innebär att kemikalierna ännu lättare andas in. En annan produkt var en blåspenna (Blopen) där barnet alltså ska blåsa ut färgen ur pennan. Undvik de två sistnämnda, och var försiktig överlag med tuschpennor, lim etc som inte är miljö- eller hälsoanpassade.
  • Scrapbook Ballerina: Mjukplast, tuschpennor, lim. Saknade CE-märkning (Fabrikat: VN).
  • Husdjurs-set: Mjukplast och KP-doft. (Fabrikat: Littlest Pet Shop)
  • Gosedjur: KP-doft. (Fabrikat: Furby)
  • Vattenflaskor: Halvmjuk plast av sämre typ. Stark K-doft. Bedöms olämpliga för förvaring av dryck.(Fabrikat: Hello Kitty + Disney)
  • Bitringar: Oftast gummi, men vi hittade två som var av plast fyllda med gel. Vi kunde inte lukta på dem, men mjukplast i munnen är illa nog.
  • Slime: Oklart innehåll och varierande risk.
  • Plastdjur: KP-doft. Väldigt mjuka, och kändes lite kladdiga.

80% av utbudet är plast

Vi uppskattade att plast utgjorde minst 80% av utbudet i snitt, medan tyg och trä sällan fick mer än 5% vardera. Några få procent gick till övriga material samt blandningar.

BR höll en lite högre nivå generellt än Lekia: Tydligare indelning av riskprodukter, och färre riskprodukter. (BR hade ungefär lika mycket plast, men ofta av bättre kvalitet.) Lekia hade produkter som saknade svensk information. Lekia får dock en pluspoäng då de har (vissa) leksaksbilar av metall och muggar av porslin, istället för plast.

Överlag fanns i butikerna en hel del dockor med mjuk plast och ibland doft. De flesta var dock förpackade så att vi inte kunde bedöma t.ex. doften. Det fanns endast 1 docka i annat material (tyg). Gosedjuren utgjorde den största kategorin bland tygmaterialen (ca 60 st på BR), och mindre än 10% av dem hade någon form av doft (varav 1 st markant doft).

Överlag ok standard i båda butikerna. (Det räcker att vi går tio år bakåt i tiden för att finna en markant lägre nivå.) Nedan finner ni tips på butiker med en högre nivå.

Tips: Undvik mjuk plast och skarp doft

# Generellt bör man undvika mjuk plast och saker som doftar skarpt/parfym/onaturligt.

# Två produkter kan ha samma mängd kemikalier i sig men om produkterna används på olika sätt kan risken skilja sig mycket. (T.ex. innebär det en högre risk om barnet ofta är i direktkontakt med produkten – via huden eller ännu värre i munnen.)

# Alla leksaker som säljs inom EU måste vara märkta med CE-märkning.  Men CE-märkningen är ett minimikrav som inte täcker in allt som är skadligt. En CE-märkt produkt kan alltså innehålla olämpliga kemikalier, då CE inte är en sträng miljö- eller hälsocertifiering.

# Gynna miljö och hälsa genom att köpa så få produkter som möjligt och se till att det är bra kvalitet när ni väl köper. Våga fråga i butiken:

* Våga fråga i butiken

Om man är osäker på varan kan man be butiken/leverantören att ta reda på om den innehåller farliga ämnen. Det är lika enkelt som viktigt att ställa frågan, då det pressar kemi-industrin att bli bättre. Lagstiftningen säger att ni ska ha ett svar på frågan inom 45 dagar. Om svaret är tveksamt eller om det är mjukplast/doftar: Undvik!

Mer info och hjälp finner ni bland länkarna längst ned.

Om man vill köpa snällare leksaker, bör man välja naturligare material (t.ex. trä) eller leta efter miljömärkningar (t.ex. Svanen). Det kan vara svårt att hitta i ”vanliga” butiker så här får ni tips på några ”ovanliga” som håller en högre nivå:

Saknar ni ”Gröna ärtan” och ”Hökeriet” i listan? De har tyvärr stängt igen.
Hellre handla via internet? Då finns ett stort utbud. Sök på ”eko leksaker miljö” Intresserad av barnkläder? Då kan denna lista vara till hjälp.

Återanvändning

Det finns leksaker på loppis och i second hand-butiker också, men dessa leksaker är generellt sett mer riskfyllda än nyköpta. Men det finns en bättre variant: Retoy anordnar leksaksbyten, och dessutom sållar de bort de sämsta (giftigaste) leksakerna. Retoy har flera leksaks-bytartillfällen under december.

Till sist

En längre och mer detaljerad artikel finns på Kemikaliesamtalens blogg. Där kan ni även läsa mer om vårt arbete, få tips samt kontakta oss om ni har frågor eller vill göra något.
Skribent: Jimmy Lindsjö, ansvarig för Kemikaliesamtalen (Naturskyddsföreningen i Malmös kemikaliearbete)

Mer info/källor

Kemikalieinspektionen om fokus på riskprodukter och barn + om hälsoproblem och kostnader

http://kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/Hormonstorande-amnen-kostar-EU-miljarder-varje-ar/ +

http://kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/Fortsatt-fokus-pa-varor-och-barn/

Naturskyddsföreningens rapport om plast och miljögifter i barns vardag.

http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/platsrapport_lagupplost.pdf

Kommunernas rapport som visar att giftiga leksaker är ganska vanligt i mindre butiker med lågprissortiment:

http://malmo.se/download/18.51821d07143bab87ba7d0a0/1392909217563/01-2014+-+Varor+i+Lågprissegmentet%2C+tillsyn+över+detaljhandeln.pdf

Malmö stad om tips inför handeln + info om 45-dagarsregeln och ”frågan”.

http://malmo.se/Bo-bygga–miljo/Gora-hallbara-val/I-affaren/Valj-giftfritt-nar-du-shoppar.html

Naturskyddsföreningens sida om Frågan + en utskrivbar lathund att lämna till butiken. Dessutom kan du här berätta hur det gått: Naturskyddsföreningen tar tacksamt emot dina synpunkter på hur det fungerar med din Rätt att få veta (helst innan 14 januari).

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ratt-att-fa-veta

Dessutom en ”fråga”-lathund för utskrift av Länsstyrelsen.

http://www.lansstyrelsen.se/skane/SiteCollectionDocuments/Sv/miljo-och-klimat/miljomal/att-arbeta-med-miljomalen/hushall-och-privatpersoner/Vagafraga.pdf

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.