Låna vår lådcykel – lastutrymme som en mindre bil!

img_0171

Naturskyddsföreningen Malmö har sedan sommaren 2015 en egen lådcykel. Den kan alla medlemmar låna i två dagar för att uträtta ärenden som annars kanske behövs göras med bil. I helgen åkte jag, Olov Källgarn (fd ordförande) en vända med en stor gammal gasolgrill, en säck kläder, en påse elektronik, batterier och gamla lampor till Sysav’s nya återvinningsanläggning i Norra Hamnen.

Här finns Emmaus Björkå mitt på ”soptippen”

Återbruk på Sysav Återvinningscentral i Norra Hamnen Malmö

Sysav’s nya anläggning är modern inte minst genom att det första man ser är ett hus där man kan lämna sina saker till Emmaus Björkå, som är en second hand-organisation. Detta borde ju verkligen finnas på alla återvinningscentraler – det är alldeles för lätt att bara köra och kasta sina saker även om de är fullt funktionella. Här kan du skänka det mesta så att någon annan kan ha nytta av det!

Glada tillrop och smidigt att kryssa igenom bilköerna!

– Det där är ju det ultimata miljötänket!, säger en herre från Lomma i 50-årsåldern som ser lådcykeln och mig. Cykla hit och återvinna, det är ju perfekt! Jag frågade honom om han kunde cyklat själv och berättade att han kunde låna cykeln om han ville. Men från Lomma var det lite långt tyckte han. Och där har vi också ett centralt problem – jag råkar bo relativt nära den här återvinningscentralen (5,8 km) men även det kan kännas långt, det blir totalt ca 45 minuter cykling. Jag väljer att se cyklingen som ett träningspass. Jag måste ändå röra på mig och då gör jag det allra helst i situationer där jag dessutom kan spara miljön, och får testa på något nytt. Men det är ju en god dos idealism med också.

Det ska inte krävas varken idealism eller bil för att återvinna

Det måste fram bättre stadsnära återvinning. För min del kan jag inte ens återvinna lampor på min närmsta återvinning på Drottningtorget. Med det sagt är jag i alla fall glad över den här nya moderna anläggningen, med ganska gott om utrymme, vänlig personal, Emmaus Björkå på plats och budskap på containrarna som säger ”Släng mindre – återanvänd mer”. Men som sagt, det skall inte krävas bil för att kunna återvinna vilket många känner att det gör i nuläget. Till sist är det förstås en fråga också om hur man definierar livskvalitet. Är det verkligen härligare/skönare att köra och slänga grejer, inte få någon träning, stå och vänta i köer, eller är det roligare att integrera träningen i vardagslivet och swisha förbi köerna inne på återvinningen?

Låna vår lådcykel

Vill du också prova lådcykeln? Du som är medlem i Naturskyddsföreningen, maila till oss och ange vilka dagar tider du önskar boka cykeln (max  2 dygn), ange gärna ditt medlemsnummer också. Du behöver ha hemförsäkring eftersom du är ersättningsskyldig för ev stöld och skador under låneperioden.  Vill du testa några andra, riktigt häftiga och dyra lådcyklar en lite längre period för att se om de kan ersätta bilen kan vi rekommendera Cykelbiblioteket i Västra Hamnen.