NAMNINSAMLING Stoppa slamdumpningen. Skydda Öresund, och Östersjön.

NAMNINSAMLING skriv under här

Pausa Lynetteholm.

Just nu pågår dumpning av 2 miljoner kubikmeter förorenat havsslam i Köge Bukt, 2 km från det marina Natura 2000 området, som sträcker sig från Klagshamn till Falsterbo. Nordens störst akvarie; Blå Planeten har stängt intaget till vatten från Öresund, och kommer att köpa vatten för 100 000 dk i månaden för att de inte vill riskera sina fiskar och däggdjurs hälsa.
Och nu har de 350 lastbilarna lastade med avfallsjord börjat rulla fram och tillbaka i Köpenhamn och ska göra så i 20-30 år, och avfallsjorden ska alltså läggas ner på havsbotten och bilda fundamentet för Lynetteholm som ska vara färdigställt med byggnader och väg år 2070. Byggstart på fundamentet beräknas börja 2035

Riskerna med dumpningen av sediment i Kögebukten är ett av skälen till att länsstyrelsen, och även Naturvårdsverket, har motsatt sig Lynetteholmprojektet. – Carl Lindqvist som ingår i samrådsgruppen klargör att länsstyrelsens kritik kvarstår: övervakningsprogrammet som By og Havn har formulerat, som ska säkra att förorenat sediment inte sprids, är för svagt.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.